Életciklus GYIK – Windows (2023)

Table of Contents
Windows - Általános Mi az Életciklus szabályzat Windowsra? Mi a különbség a Windows minőségi frissítése és a Windows szolgáltatás frissítése között? Milyen követelmények vonatkoznak a Windows karbantartására és frissítésére? Hol találom az eltávolított vagy már nem fejlesztett Windows-funkciók és -funkcionalitások listáját? Hogyan támogatott az Internet Explorer és a Microsoft Edge böngésző a Windowsban? Ha új eszköz vásárlásakor szereztem be a Windowst, ki nyújt támogatást? Használhatom a Windows korábbi verzióit egy újabb verziót futtató eszközön? Ha egy Windows operációs rendszer (OS) eléri életciklusának végét, vagy már nem támogatott, ez azt jelenti, hogy az új programok nem fognak futni az adott operációs rendszeren? Windows 11 Mi a Windows 11 verziójának (szolgáltatás frissítésének) szervizelési idővonala? Melyek a Windows 11 rendszerkövetelményei? Windows 10 rendszer esetén Mi a Windows 10 verziójának (szolgáltatás frissítésének) szervizelési idővonala? Milyen telepítési lehetőségeim vannak a Windows 10 frissítésekhez? Mi történt a WIndows 10, Általános Támogatás vége dátumával az Életciklus Termék keresés oldalán? Mik a követelmények a Windows 10 Hosszú távú karbantartási csatornájának (LTSC) karbantartására és frissítésére? Windows 8.1 Mi a Windows 8.1 életciklusra vonatkozó irányelve? Windows Server Milyen követelmények vonatkoznak a Windows kiszolgáló karbantartására és frissítésére? Mi a Windows Server Update Services (WSUS) életciklus-szabályzata? Windows Embedded Mi a Windows Embedded/IoT termékek életciklus szabályzata? Mi különbség van a Windows Embedded termékek kiterjesztett támogatási fázisában a hagyományos Windows termékekhez képest? Windows Szilícium Irányelv Mi a Windows szilícium támogatással kapcsolatos irányelve? Mi a Windows életciklus szabályzata az Intel hatodik processzor generációjára (más néven Skylake-re), amely 2015 végén jelent meg? Honnan tudhatnék meg többet? Windows RT Mi a Windows RT életciklusra vonatkozó szabályzata? Mi a Microsoft Office Otthoni és Diák 2013 RT életciklusra vonatkozó irányelve, az Office verziója elérhető Windows RT rendszeren? Mennyi ideig támogatja a Microsoft a Windows RT rendszert futtató eszközhardvert? Módosítási napló

Windows - Általános

Mi az Életciklus szabályzat Windowsra?

Windows termékekre mind a modern, mind a rögzített életciklusra vonatkozó irányelvek irányadók. Keressen rá a termék életciklusára az adott Windows terméknél és a hozzá tartozó Életciklus politikánál és a támogatás vége dátumnál.

Mi a különbség a Windows minőségi frissítése és a Windows szolgáltatás frissítése között?

A Windows minőségi frissítése a Windows termékek növekményes havi frissítése, amely hibajavításokat, funkciójavításokat és biztonsági probléma megoldásokat tartalmaz.

A Windows funkciófrissítése új funkciókat tartalmazó éves frissítés. A szolgáltatás frissítés az összes korábbi minőségi frissítést is tartalmazza, ha van ilyen.

A feltételekről további információkért látogasson el ide

Milyen követelmények vonatkoznak a Windows karbantartására és frissítésére?

A havi minőségi frissítések fogadásához az ügyfeleknek a Windows támogatott verziójával kell rendelkezniük. A támogatási dátumokért látogasson el ide.

A Windows minőségi frissítések halmozott jellegűek, és minden frissítés az azt megelőző frissítésekre épül.

Hol találom az eltávolított vagy már nem fejlesztett Windows-funkciók és -funkcionalitások listáját?

A Windows minden verziója új funkciókat és funkcionalitásokat ad hozzá. Időnként előfordulhat, hogy Microsoft már nem fejleszt (elavult) vagy nem távolít el bizonyos Windows funkciókat és funkcionalitásokat. Az alábbiakban a termékenkénti konkrét változásokra mutató hivatkozások találhatók.

Windows 11

  • Windows 11 funkciók elavulása és eltávolítása

Windows 10

  • Windows 10 funkciók, amelyeket már nem fejlesztünk - Windows-telepítés
  • Windows 10 – Eltávolított funkciók – Windows-telepítés

Windows Server

  • A Windows Server 2022-től kezdődően eltávolított vagy már nem fejlesztett funkciók
  • A Windows Server 1903-es és 1909-es verziójától kezdődően eltávolított vagy már nem fejlesztett funkciók
  • A Windows Server 2019-től kezdődően eltávolított vagy már nem fejlesztett funkciók
  • A Windows Server 2016-től kezdődően eltávolított vagy már nem fejlesztett funkciók | Microsoft Docs

Hogyan támogatott az Internet Explorer és a Microsoft Edge böngésző a Windowsban?

Az Internet Explorer a Windows operációs rendszer (OS) egyik összetevője, és annak a terméknek az életciklus-szabályzatát követi, amelyre telepítve van. A Microsoft Edge a modern házirendet követi. Ide kattintva megtekintheti az Internet Explorer windowsos operációs rendszerekhez támogatott verzióját bemutató táblázatot, és itt találja a Microsoft Edge-hez támogatott operációs rendszerek listáját.

Ha új eszköz vásárlásakor szereztem be a Windowst, ki nyújt támogatást?

Ha érvényes Windows licenccel rendelkezik, akkor jogosult a Microsoft támogatására, a Microsoft Életciklus Szabályzata és a vásárláskor érvényben lévő támogatási feltételek alapján. Ha a Windows operációs rendszert a Microsoft mennyiségi licencelési programján keresztül vagy egy eredeti eszköz forgalmazótól (OEM) szerezte be, a Microsoft a felajánlott fizetett technikai segítség mellett számos online önsegítő támogatási tartalomhoz is hozzáférést biztosít. Ha a Windows operációs rendszert eredeti számítógép forgalmazón keresztül szerezte be, kapcsolatba léphet a forgalmazóval, hogy további információt szerezzen a tőle származó Windows operációs rendszerekre vonatkozó támogatási ajánlatairól.

Használhatom a Windows korábbi verzióit egy újabb verziót futtató eszközön?

Ha a Windows korábbi verzióit olyan eszközökön szeretné használni, amelyeken jelenleg újabb verzió fut, az ügyfelek kaphatnak licencet a visszalépési jogokra vonatkozóan. Ezek a visszalépési jogok attól függően változnak, hogy a szoftvert mennyiségi licencelés, eredeti berendezésgyártó (OEM) vagy komplett termékcsomag (FPP) révén szerezték-e be. Ha többet szeretne megtudni ezekről a jogokról, olvassa el a visszalépési jogok licencelési összefoglalóját. A Windows korábbi verziói korlátozott támogatást élveznek, ha olyan gyártók új processzorain és chipkészletein futnak, mint az Intel, az AMD, az NVidia és a Qualcomm. További részletekért látogassa meg a Microsoft Életciklus Szabályzatot. Előfordulhat, hogy egy eszköz nem tudja futtatni a Windows korábbi verzióit, ha az eszköz hardvere nem kompatibilis, hiányoznak az aktuális illesztőprogramok, vagy más módon kívül esnek az eredeti gyártó (OEM) támogatási időszakán.

Ha egy Windows operációs rendszer (OS) eléri életciklusának végét, vagy már nem támogatott, ez azt jelenti, hogy az új programok nem fognak futni az adott operációs rendszeren?

Amikor a Microsoft operációs rendszer (OS) eléri a támogatás végét, az ügyfelek a továbbiakban nem kapnak műszaki támogatást, szoftver frissítéseket vagy biztonsági javításokat. Az operációs rendszer továbbra is működhet a programokkal és a hardverrel, miután az operációs rendszer értékesítése vagy támogatása megszűnt. Azonban megnő annak a lehetősége, hogy az új programok és a hardver nem működik a régi operációs rendszeren. Ez gyakran azért fordul elő, mert az új hardver és szoftver gyártók olyan terméktervezési döntéseket hoznak, amelyek kihasználják az újabb operációs rendszerek megnövekedett funkcióit és szolgáltatásait. Ezek a gyártók dönthetnek úgy, hogy termékeik régebbi operációs rendszereken való támogatását megszüntetik.

Windows 11

Mi a Windows 11 verziójának (szolgáltatás frissítésének) szervizelési idővonala?

A Windows 11 új verzióit évente egyszer fogjuk kiadni, és havonta megkapja a minőségi frissítéseket, amelyek tartalmazzák a biztonsági és a nem biztonsági frissítéseket is. Az ügyfeleknek mindig telepíteniük kell a legújabb verziót, mielőtt az aktuális verzió elérné a szolgáltatás végét, hogy Microsoft támogatás alatt maradjanak.

KiadásKarbantartási ütemterv (egy kiadás évente)
Windows 11 Enterprise
Windows 11 Enterprise többmenetes
Windows 11 Education
Windows 11 IoT Enterprise
a kiadás dátumától számított 36 hónap
Windows 11 Pro
Windows 11 Pro Education
Windows 11 Pro for Workstations
Windows 11 Home 1
Windows 11 SE
a kiadás dátumától számított 24 hónap

1A Home kiadás nem támogatja a funkció frissítések elhalasztását, ezért általában a Windows 11 új verzióját kapja meg a szolgáltatás megszűnésének feltüntetett dátuma előtt.

Melyek a Windows 11 rendszerkövetelményei?

A Windows 11 telepítéséhez minimális rendszerkövetelmények vannak érvényben. Azon eszközök esetében, amelyek nem teljesítik ezeket a követelményeket, előfordulhat, hogy nem lehet telepíteni a Windows 11-et. Látogasson el ide a Windows 11 rendszerkövetelményeihez. Ne feledje, hogy az eszközökön a Windows 10 2004-es vagy újabb verziójának kell futnia ahhoz, hogy Windows frissítésen keresztül tudjon frissíteni.

Windows 10 rendszer esetén

Mi a Windows 10 verziójának (szolgáltatás frissítésének) szervizelési idővonala?

Korábban a Windows 10 új verziói (más néven funkciófrissítések) évente kétszer jelentek meg a féléves csatornán keresztül. A Windows 10 21H2-es verziójával kezdődően (a Windows 10 2021. novemberi frissítésétől) a funkciófrissítéseket évente fogjuk kiadni, az év második felében, az általános elérhetőségi csatornán keresztül. További részletek itt találhatók.

Az ügyfeleknek mindig telepíteniük kell a legújabb verziót, mielőtt az aktuális verzió elérné a szolgáltatás végét, hogy Microsoft támogatás alatt maradjanak.

2018. szeptember 6-tól fejlesztettük ki a karbantartási ütemtervet azon ügyfelek számára, akiknek több időre van szükségük a Windows 10 funkció frissítések teszteléséhez és telepítéséhez. A támogatott verziók havi minőségi frissítésekkel lesznek karbantartva.

KiadásSzervizelési idővonal Megjelent az év első felében (H1)Szervizelési idővonal Megjelent az év második felében (H2)3
Windows 10 Enterprise
Windows 10 Enterprise többmenetes
Windows 10 Education
Windows 10 IoT Enterprise
a kiadás dátumától számított 18 hónapa kiadás dátumától számított 30 hónap
Windows 10 Pro
Windows 10 Pro Education
Windows 10 Pro for Workstations
Windows 10 Home 2
a kiadás dátumától számított 18 hónapa kiadás dátumától számított 18 hónap

2A Home kiadás nem támogatja a funkció frissítések elhalasztását, ezért általában a Windows 10 új verzióját kapja meg a szolgáltatás megszűnésének feltüntetett dátuma előtt.

3A Windows 10 21H2-es verziójától (a Windows 10 2021 novemberi frissítésétől) kezdve a Windows áttér az éves kibocsátási ütemre.

Milyen telepítési lehetőségeim vannak a Windows 10 frissítésekhez?

Erősen ajánlott, hogy az ügyfelek telepítsék a legújabb szolgáltatás frissítést, hogy naprakészek legyenek a legújabb biztonsági frissítésekkel, valamint hogy továbbra is megkapják a jövőbeli funkciófrissítéseket, és kevésbé legyenek befolyással az informatikai folyamatokra és az infrastruktúrára.

A hálózati sávszélesség terheinek csökkentése érdekében a Microsoft két különböző frissítési típust tervezett: teljes és expressz változatot3.

Szükség esetén az ügyfelek elhalaszthatják a szolgáltatás-frissítéseket a Beállítások > Windows Update > Speciális beállítások útvonalon vagy a szervezet eszközkezelési irányelvein keresztül.

Azokon az eszközökön, amelyek nem halasztják el a szolgáltatás-frissítések telepítését, a Windows 10 következő féléves csatornaverziója vagy általánosan elérhető csatornaverziója automatikusan felkínálásra kerül, és telepíthető a támogatás befejezési dátuma előtt. A frissítési halasztás nem minden Windows 104 verzióban érhető el. Kérjük tekintse meg a Windows mint Szolgáltatás (WaaS) című részt a kiadási csatornákról szóló információkért és a Windows 10 kiadási információk oldal című részt a frissítéssel kapcsolatos további részletekért.

A szolgáltatás frissítés nem minden funkciója működik minden eszközön. Hasonlóképpen, egy eszköz nem tudja fogadni a frissítéseket, ha az eszköz hardvere nem kompatibilis, hiányoznak az aktuális illesztőprogramok, hiányzik az elegendő tárolási hely, vagy más módon kívül esnek az eredeti berendezés gyártó (OEM) támogatási időszakán. A kompatibilitással kapcsolatos további információkért tekintse át a Windows 10 rendszer követelményeket, valamint a Windows processzor követelményeket.

A frissítések elérhetősége országonként, régiónként, hálózati kapcsolatonként, mobilszolgáltatónként (például mobileszközök esetén) vagy hardverfunkcióktól (például szabad lemezterülettől) függően változhat.

32019. április 9. után a Delta frissítések már nem érhetők el. Ha többet szeretne megtudni, látogasson el ide.

4A Windows 10 Home nem támogatja a funkciófrissítések elhalasztását, ezért általában a Windows 10 új verzióját a szolgáltatás megszűnésének feltüntetett dátuma előtt megkapja.

Mi történt a WIndows 10, Általános Támogatás vége dátumával az Életciklus Termék keresés oldalán?

A Windows mint Szolgáltatás (WaaS) modellben, az általános támogatás koncepciója nem vonatkozik a féléves csatornákra, mivel minden féléves csatorna korlátozott ideig lesz szervizelve (havi minőségi frissítéseket kap). Az ügyfeleknek át kell lépniük egy támogatott verzióra (szolgáltatás frissítés), hogy továbbra is megkapják a havi minőségi frissítéseket a biztonsági és nem biztonsági javításokkal.

Mik a követelmények a Windows 10 Hosszú távú karbantartási csatornájának (LTSC) karbantartására és frissítésére?

A Hosszú távú karbantartási csatorna (LTSC) csak speciális eszközök használatához tervezett (például az orvosi berendezéseket vagy bankautomatákat (ATM-eket) vezérlő eszközökre).

A havi minőségi frissítések fogadásához az ügyfeleknek a Windows 10 támogatott verziójával kell rendelkezniük. A támogatási dátumokért látogasson el ide.

Látogassa meg az Áttekintés a Windows szolgáltatásként (WaaS) oldalt további információkért a kiadási csatornákról és a Windows 10 kiadási információs oldalt további frissitési részletekért.

Windows 8.1

Mi a Windows 8.1 életciklusra vonatkozó irányelve?

A Windows 8.1 Általános támogatása véget ért 2018. január 9-én, és 2023. január 10-én fog megszűnni a Kiterjesztett technikai támogatása. A Windows 8.1 általános elérhetőségével a Windows 8 ügyfeleinek 2016. január 12-ig kellett, hogy a Windows 8.1-re átálljanak és támogatottak maradjanak. A Windows 8.1 kiterjesztett támogatásának megszűnéséről itt talál további információt.

Windows Server

Milyen követelmények vonatkoznak a Windows kiszolgáló karbantartására és frissítésére?

A havi minőségi frissítések fogadásához az ügyfeleknek a Windows Server támogatott verziójával kell rendelkezniük. A támogatási dátumokért látogasson el ide.

A frissítések halmozott jellegűek, és minden frissítés az azt megelőző frissítésekre épül.

Mi a Windows Server Update Services (WSUS) életciklus-szabályzata?

A Windows Server Update Services (WSUS) korábban önálló termékként vált a Windows Server operációs rendszer összetevőjévé a Windows Server 2012-vel kezdve. Az összetevő olyan fájlok vagy szolgáltatások készlete, amely a Microsoft termék részét képezi, függetlenül attól, hogy azt termékkel együtt szállítják, termék szervizcsomagban vagy frissítésben van-e, vagy később elérhetővé teszik webes letöltésként. Összetevőként, a WSUS annak a terméknek az Életciklus Szabályzatát követi, amelyre telepítve van – a Windows Server-re (a szülőtermékre).

Windows Embedded

Mi a Windows Embedded/IoT termékek életciklus szabályzata?

A Windows Embedded 8.1 a 2023.07.11-ig tartó, támogatási rendszerrel rendelkező Windows Embedded 8-al megegyező életciklus szabályzat hatálya alá tartozik. Az ügyfeleknek 24 hónap áll rendelkezésére, hogy a Windows Embedded 8.1-re átálljanak, hogy támogatottak maradjanak. Ez a Windows Embedded 8 Industry Enterprise és Industry Pro rendszerre vonatkozik.

Mi különbség van a Windows Embedded termékek kiterjesztett támogatási fázisában a hagyományos Windows termékekhez képest?

A kiterjesztett támogatási fázisban nyújtott támogatás típusa minden termék esetében egységes. A kritikus biztonsági frissítések a közzétett kiterjesztett támogatás záró dátumáig érhetők el a termékekhez. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára annak biztosítását, hogy naprakészek legyenek a biztonsági támadásokkal szembeni védelemben. A Windows termékekhez hasonlóan a beágyazott termékek is kapnak frissítést a Microsoft Update funkción keresztül. A Windows Embedded termékekhez nem kerülnek kiadásra rendszeres frissítések a DPC (Device Partner Center), a Windows Embedded Developer Update (WEDU) és a Microsoft OEM Online (MOO) kiadási csatornáin.

Windows Szilícium Irányelv

Mi a Windows szilícium támogatással kapcsolatos irányelve?

A Windows termékek a kiadás időpontjában elérhető legújabb szilíciumrendszer biztonsága, megbízhatósága és kompatibilitása érdekében támogatottak lesznek. Ez magában foglalja az eredeti eszköz gyártó (OEM) által még támogatott korábbi szilícium generációkat is.

Mi a Windows életciklus szabályzata az Intel hatodik processzor generációjára (más néven Skylake-re), amely 2015 végén jelent meg?

Windows 7 és 8.1 EszközökA támogatott Skylake eszközök a támogatás végéig megkapják a megfelelő Windows biztonsági frissítéseket. Ezeket a rendszereket frissíteni kell Windows 10-re, hogy az időszak lejárta után is támogatást kapjanak. Itt kereshet, ha meg szeretné tekinteni a termék támogatási dátumának végét.

Windows Embedded 7, 8 és 8.1A Windows Embedded 7, 8 és 8.1 rendszert futtató Skylake eszközök az ilyen termékek életciklus támogatási irányelveinek megfelelően lesznek támogatottak. Ebben a támogatott időszakban ezeket a rendszereket frissíteni kell Windows 10-re, hogy az időszak lejárta után is támogatást kapjanak. A Windows Embedded nem támogatott eszközlistája.

Windows ServerA Windows Server platformot a Windows Server katalógusban felsorolt, hitelesített vagy emblémázott hardverek támogatják. Most böngészhet a katalógusban, és olyan hardvereket kereshet, amelyek megfelelnek vagy meghaladják a kiszolgáló hardver követelményeit, és sikeres minősítésűek a támogatott Windows Server termékekre. Windows Server esetén a házirend öt év általános támogatásból, ezt követően öt év kiterjesztett támogatásból áll. Ez az életciklus hatással van arra az időkeretre, amelyre vonatkozóan új eszközök és rendszerek hitelesíthetők. Lehetővé tesszük az új rendszerek hitelesítésre történő benyújtását addig a pontig, amelytől az operációs rendszer áttér a kiterjesztett támogatásra.

Honnan tudhatnék meg többet?

Annak megállapításához, hogy milyen processzorral rendelkezik, tekintse meg az Intel processzor számokról szóló oldalát. Ha meg szeretné tudni, hogy a processzor támogatja-e a Windows 10-et, olvassa el az Intel termékspecifikációs oldalát. Itt olvashat bővebben az összes Windows termék legújabb processzor követelményeiről. A Windows termék támogatási dátumának végét keresse meg a Termék életciklusának webhelyét.

Windows RT

Mi a Windows RT életciklusra vonatkozó szabályzata?

A Microsoft elérhetővé teszi a szoftverfrissítéseket, beleértve a biztonsági frissítéseket is, a Windows RT rendszerhez. A támogatási ütemtervekért látogasson el ide.

Mi a Microsoft Office Otthoni és Diák 2013 RT életciklusra vonatkozó irányelve, az Office verziója elérhető Windows RT rendszeren?

A Microsoft Office Otthoni és Diákverzió 2013 RT életciklus szabályzata megegyezik a Windows RT életciklus szabályzatával.

Mennyi ideig támogatja a Microsoft a Windows RT rendszert futtató eszközhardvert?

További információt a hardverre vonatkozó garanciákban talál. További részletek a Hardver GYIK-ben találhatók.

Módosítási napló

2020 októberi kiadások
FRISSÍTVE a Windows 8.1 szakasz.

2021 júniusi kiadások
HOZZÁADÁSRA KERÜLT a Windows 11 szakasz.

2021. októberi kiadások
FRISSÍTVE a Windows 11 szakasz.

2021. novemberi kiadások
FRISSÍTVE a Windows 10 szakasz.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated: 03/12/2023

Views: 6100

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.